西班牙朝聖之路 (五十日長篇)
馬戈 2019-2-24 15:33:45 可能你mix咗另一篇留言簿嘅野
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。其實仲有200幾個post先1001,應該夠
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btw, 你中途搭ryanair去Santander,係即興買飛?因為我諗緊,如果我行去fatima嘅話,中途經過santiago就唔去office拎cert. 去到fatima再飛返去santiago,或者唔拎(?)
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印度皇帝 2019-2-24 15:58:26 lm
WiFi密碼 2019-2-24 17:47:09 應該mix左,記憶有啲混亂。
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即興呀,本身都冇乜聽過Santander。其實,正常人都唔會去嗰度玩。
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巴打覺得張證書重唔重要吖,如果係我,有就拎,無就算~好隨意~~~
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真係要去 Fátima??!! 啲藍色箭咀講真有啲疏。
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WiFi密碼 2019-2-24 22:50:10
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15/8
今朝起身有啲唔舒服,每次開始行 camino都係帶病上路~上次行法國之路,上機之前仲要發高燒,好驚上唔到機、飛唔到。
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今次黎到原始之路,都未開始行就覺得有啲感冒,好彩病得唔太嚴重,所以可以勉強撐落去。
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摩洛哥遇到嘅韓妹幫我mark低左兩間庇護所,分別會喺第一日同第二日行到,我今日嘅計劃就係聽建議行去第一間庇護所,唔駛煩訓邊度好。
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庇護所喺Grado,但係唔係個鎮入面,出左鎮之後要行多4km,上山上200m。

雖然間嘢附近乜都冇,但係就由高處可以俯瞰成個山谷,韓妹話嗰度有 good view好值得住。

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要去嗰間庇護所嘅話,今日就要行30km,而且有上有落。
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一聽到個3字頭我就打醒十二分精神,每次行三十公里以上都至少行七個鐘,如果八點先開始行,就要行到下晝三、四點。

另外,依家已經係八月中,天氣比我五、六月嗰時熱好多
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,早啲出發就可以唔駛同太陽玩咁耐遊戲,對我呢啲最怕熱嘅人黎講,捱眼訓都要早啲出門口。

同埋唔好唔記得依家正值暑假,係朝聖高峰期,如果太晏達陣既話都幾危險,原始之路啲庇護所隔得咁開,庇護所full左嘅話都唔知點算。
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所以策略就係愈早出發,愈早達陣,盡量喺一、兩點之前去到庇護所。
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雖然有啲病病地,但係可能因為我心情興奮,5點半就已經醒左。
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有唔少人都一樣咁早起身,大家都喺走廊執好背囊,去common area食完早餐,然後一個一個靜靜離開。

六點鐘推門出到大街,最後一次都要講:正 式 出 發!
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呢個時候個天依然係全黑,因為冇app、冇地圖,所以我要昅實啲箭咀行,如果行錯路就兜唔返上去條 camino,咁就真係出唔到城。
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(離開西班牙之後,我先發現原來 Maps.me 係有mark曬全條camino,而且係離線地圖,冇數據都可以用
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)

因為要搵返啲箭咀,我兜返去大教堂揾路,基本上行所有camino都係同一原理:

官方路線九成九都會經過教堂,蕩失路又冇地圖的話,行去教堂就冇死。
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去到教堂之後我係揾得返啲“箭咀”,不過,Oviedo城裡面嘅指示係貝殼,貼喺地下好細好難睇,
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雖然仍然喺市中心入面,但係路燈好暗而且隔得好疏,我好驚miss左啲貝殼所以行得好慢,出城呢段路真係好沮喪。。。

我諗返起葡萄牙之路既最後一日,一樣係天未光就出發,一樣好無助,冇左光線、冇左指示camino好可怕,
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直到七點鐘天光,行左一個鐘都行唔到4km。
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仲有一樣嘢好令人崩潰,我上網偷幾張圖解釋下,大家睇唔睇得出兩張圖有乜分別:
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睇真啲,個貝殼同箭咀指嘅方向唔同,

第一張圖貝殼個尾指嘅係正確方向,
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但係第二張圖貝殼尾就指住相反方向,
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有黃色箭咀輔助嘅話還好,冇箭咀嗰時就真係GG了。

你地睇下呢個係乜嘢,佢想指邊牙?
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仲有呢個,真係向左走向右走,你地估下Hospitales係行右定行左?
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之後我睇返書,Asturias同Galicia既貝殼方向好似啱啱相反 (不過唔好盡信,因為頭兩張相都係我喺Galicia影。。。
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),總之就係非常混亂,因為好多時都只係得貝殼無箭咀~~~
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七點半,已經行左個半鐘,出城之前天已經光曬。日出前成個天都火燒雲,我好少咁早出門口,所以日出一直同我無緣,唔知係咪因為太少睇日出,呢一刻我覺得個天真係好靚。
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山丘之間仲有未散既霧氣,太陽光線可以隱約穿透雲層,睇到呢片風景,感覺好似返到去SJPP,橫越庇利牛斯山嗰日咁。

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一路上只係有啲小山丘,但係我已經有預感之後幾日既路會不停大上大落,相信呢個就係原始之路嘅特色。
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入返山區風景好靚,背囊好重、feel到病緊,但係可以行 camino嘅喜悅蓋過一切。
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行左十公里已經有啲攰,我坐喺路駁唞下,坐左都冇五分鐘,就有四、五個人追左上黎。
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有幾個講西班牙話既後生男女,另外仲有Francisco同一個英國女仔,佢地都行得好快,好似裝左摩打腳咁。
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Francisco 又問下我行成點呀,咁我就如實話第一日行唔係好習慣,有啲辛苦,行左先三份一,隻腳已經隱隱作痛。
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佢地呢班人好多都由 Irun開始行,已經行左四百幾五百公里,習慣曬行咁遠路。
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回想返當年,我過左Leon之後都行得舒服左好多,身體適應左負重行山之後,自然就會行得愈來愈快,愈來愈遠。
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WiFi密碼 2019-2-24 23:17:32 然後沿路一直都係自己行,除中遇到一對美國夫婦,呢對夫婦第一日遇到之後,要等到四日之後先遇返。不過,回顧返,佢地都算喺我primitivo遇得比較多既人。
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我地打左個招呼之後,我就自己行先。

二十六公里,得自己一個人行,去到Grado之前遇到既朝聖者少過十個,啊,呢個就係原始之路!

我問返自己,都已經行完camino 兩個月,點解仲要返黎行第三條 camino?

我諗其中一個原因係,我渴望嘅,係一條有個人空間嘅camino。

上次法國之路最遺憾既就係太多朝聖者,我根本就冇時間諗下自己既煩惱、心結,
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有時你一樣係一條友行,但係身邊太多人嘅話,你好自然會覺得無左自己既空間。

就好似一個人喺孟買貧民窟生活,同一個人喺蒙古大草原生活,雖然都係自己一個,但係獨處既感受又點會一樣。
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法國之路作為現代朝聖嘅主流,每日都可以遇到唔同嘅朝聖者,聽到唔同嘅故事,遇到形形式式嘅人嗰時,你會覺得呢個世界真係好大、好多嘢想像唔到。
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但係,法國之路行嘅好多都係車路,主流語言係英文而唔係西班牙
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,已經冇左以前朝聖嘅嗰種孤寂、寧靜。
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行得耐其實真係好厭倦,人來人住,世界咁大我都唔會有機會全部認識到,

即使你識得既人再多,最後都只不過係要對一個人負責,行幾快、行幾遠、行唔行得到Santiago,呢一切一切都只不過係自己既事,其他人最多就係俾下意見,關心一下。
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毒遊左兩個月之後,呢種感覺更深,我已經對每日坐車去新城市麻木左,

camino以外嘅世界凶險重重,每日都要同啲小販、司機鬥智鬥勇,可能係因為咁,我好希望去返一個烏托拜。
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我仲未好清楚點解我要返黎camino,表面上係因為個空檔期容許我行多次,

但係Everyone has their own reasons to walk the Camino de Santiago,冇人會無緣無故行上朝聖之路。
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唔好誤會,我唔係後悔行法國之路,亦都冇後悔黎行 camino。

如果你問其他行到Santiago嘅朝聖者,有冇後悔黎行,大部份人嘅答案都係:後悔冇早啲黎行。與其話後悔,不如話可惜,好多嘢喺camino完左之後都冇做到。
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上次同 Josan、姐姐佢地行左好多日,一齊行時間耐左,我有時會覺得camino上既好多決定已經唔係由我自己一個人做,好多時都要考慮多於一個人嘅野,唔再係自己一個咁簡單。
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再重複一次,我唔係埋怨、後悔,同戰友一齊行係我既決定而且過程我都好開心,
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遺憾既係魚與熊掌,有social life就會少左個人空間,得一唔可以想二,呢個算係法國之路其中一個遺憾。
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我好想試下一條全程自己作主既路,唔需要為其他人、其他事煩惱,可能呢個就係我行原始之路嘅其中一個原因。

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我一直以來嘅感情起伏都好細,而且好少表達自己既感情,

大家睇左咁耐可能都會發現,我好少寫自己既感受,因為除左好開心、好辛苦、好攰,我真係諗唔到其他嘢寫。
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但係原始之路既獨處時間極多,自己一個人嘅時候除左亂諗嘢,就只可以亂諗嘢,而且我慢慢發現,primitivo先比較接近我一直嚮往嘅“朝聖”。
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上完又落咁去到Penaflor,呢度有一條好闊嘅河,過橋之後要沿住火車路行一小段路。

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去到呢度,距離城鎮 Grado只係淨返3km,愈黎愈接近今日既終點。

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Grado係官方建議既留宿點,小鎮好靚,屋仔既外表顏色好鮮艷,App話呢啲叫"Indiano House",係西班牙人去左殖民地美洲搵完銀之後,返黎呢度起左呢啲屋。

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我坐左喺教堂門囗食餅乾,只係淨返4km,上到半山腰就去到庇護所。
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依家先十二點,大約淨返一個鐘就行到,而庇護所就兩點先開門,如果係以前我一定懶懶閒,但係依家我就會想早啲行到,費事床位大戰爭輸,勝負慾好似强左。
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Silent_屍人 2019-2-24 23:38:26 繼續返黎追返樓主啲行程
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WiFi密碼 2019-2-24 23:56:24
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(影相影地圖有實質作用,沿路我堅係靠佢地睇點行~~
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)

上山呢段路都幾辛苦,路上遇到一個西班牙伯伯,德國黎既一家四口,同埋西班牙仔 Dani。

(當然啦,我係去到庇護所先知道佢地由邊度黎,大家都係行緊去同一間庇護所,去到albergue自然喺返埋一齊。
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)

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上到半山之後要離開官方路線,轉右行多大約1km,因為間庇護所唔喺條camino上面,而聽朝出門口都要行返呢1km去大路。
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達陣只不過係一點過啲,快過我嘅就只係得意大利大叔 Paolo同西班牙仔Dani,今日雖然辛苦不過表現唔錯,冇乜點樣落後大隊,
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點知聽日個個都行得勁快

庇護所2點先開門,但係去到嗰時咁啱個Host經過,咁大叔佢就攞左支水、幾個膠杯俾我地,可以飲住水坐住等。
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庇護所望出去嘅風景真係唔錯,有啲似O Cebreiro 咁樣(不過我住唔到
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),怪唔之得韓妹話 good view。

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意大利大叔Paolo開左罐啤酒我地三個人分,佢又係由 Irun出發既人,雖然佢唔太識英文,但係大家用身體語言又好似溝通到咁。
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西班牙仔Dani已經係第三次行camino,之前行過法國之路同英國之路,今次由Oviedo出發,同我一樣淨係行原始之路。
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咁我就好奇問下,大家都係Oviedo開始行,點解噚晚庇護所見唔到你嘅?
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答案好簡單,佢係由屋企出發,屋企就係Oviedo,所以唔駛住庇護所。
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不過最奇怪既係,雖然Dani屋企就係 Primitivo 嘅起點,但係佢一直都冇行過Primitivo,直到今年暑假,廿六歲人先踏出第一步。
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Dani英文好好,而且好照顧其他朝聖者,雖然佢同我一樣比大部份人後生,但係就好顧及每個人嘅需要,就好似所有人既大哥哥咁。
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之後德國一家四口黎到,阿媽問Dani

"Where are you from?"
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"Spain."
"Where in Spain?"
"Oviedo."
"No. I mean where you live in Spain, not where you started the Camino."
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"Both. I'm from Oviedo and I started there."
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呢段對答每次遇到新朋友,Dani都要重覆一次,可能真係太少人住喺朝聖之路啲起點掛。
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德國一家都係由Irun開始行,不過今日係佢地最後一日行camino,聽日就會搭車返去Oviedo,之後飛返屋企。

之後好多人陸陸續續黎到,有西班牙大叔、芬蘭大叔、Francisco、德國妹同德國仔、四pair西班牙男女 (有兩對係情侶,另外兩對係“朋友”)、英國女、波蘭女警~~~唔知有冇漏數人,庇護所好細間只係得22張床,兩點開門嗰時就已經差唔多full左。
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Host係一個叫Domingo既大叔,佢會好似老豆教仔咁對朝聖者,
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例如佢會强迫~~幫你將啲背囊掛喺床邊,

床鋪除左睡袋之外乜嘢都唔可以放
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,如果你放左水樽呀手機呀喺床上面,佢會幫你放返喺床頭櫃。

入屋換拖鞋係常識,但係Domingo仲會將所有人嘅鞋放喺窗台度,好整齊一對接一對,好似要幫庇護所裝飾。
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最後佢會續個續個嗌你去沖涼,沖完涼之後揼啲污糟衫入洗衣籃,等夠一機衫嗰時Domingo就會攞去洗。
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唔知大家對老豆型host會唔會反感,我就覺得佢好親切,我對原始之路嘅好感就係由呢間庇護所開始。
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庇護所一個床位收5歐,啲食物水果就donativo,啤酒一罐1歐,紅酒一支3歐(好似)。。。仲等我咩住成袋食物上山,原來呢度乜都有,就連咖啡機都有。
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大家Siesta嗰時唔係入房訓覺,就係攤曬喺草坡地曬太陽,我走左去庇護所後面自己一個人坐,但係一啲都唔覺得孤單,

可能係呢間庇護所既氣氛感染到我,好快令我覺得自己已經係朝聖者一份子。

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陸續都有其他朝聖者行到呢度,但係庇護所已經full左,佢地兜左1km入黎,又要兜返1km出去,下一間庇護所要行多4km,如果係我的話真係崩潰。
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仲有一對法國情侶成夜晚八點半先行到,
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佢地英文好差,咁啱廿二個朝聖者都冇人識法文,唔係好溝通到。
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最後Domingo見佢地咁可憐,就招手示意佢地可以訓梳化,但係對情侶唔知係聽唔明定係要型,竟然擰轉頭走左繼續行。
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食晚飯之前Domingo幫我地入冊cup印仔,唔知點解要影護照相,當佢見到我本特衰護照嗰時,佢就突然醒起啲嘢:

係喇!前兩日,有個香港女仔都黎左呢度住,估唔到三日裡面有兩個香港人喺度訓,真係好少見!
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哇!又會咁啱大家連續兩晚住到同一間庇護所,有冇咁好彩!
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至少依家確認左個女仔只係快我兩日,佢行慢啲既話,我可能真係有機會追到佢~~
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嗰晚Paolo大叔下廚幫我地煮左豆湯配麵包,仲有其他人貢獻左火腿芝士,我厚住臉皮咁坐低白飲白食。
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大家傾左啲乜我唔係好記得,但係我記得氣氛真係好好,嗰一晚,我好期待之後嘅 camino。
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WiFi密碼 2019-2-24 23:57:07
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多謝巴打
馬戈 2019-2-25 00:19:14
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原始之路似翻D行山...法國之路有成1/3係穿插馬路邊
9月份嘅法國之路, 成8點先日出...只要唔係大霧, 入咗樹林, 好多日都睇到日出
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講起地圖, 你用嗰個Buen Camino 唔係有埋map? 定係你嗰時已經無上網?

呢間要另外行1km嘅albergue, 照我以前嘅行法, 一定skip咗佢, 一黎唔方便, 二黎無得補給
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你1點左右行咗30k達陣其實算快
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WiFi密碼 2019-2-25 00:37:30 呢日啲風景都未算好“原始”,由遠方絲打寫到既最後一日,連續四日都真係行山。
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不過五到八月真係好難睇日出~~

我冇app用。。。嗰時個app,primitivo條路要收錢,淨係得French way免費。
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所以連住邊都唔知,如果唔係人地推薦,我都唔會去住。

30km/7hrs= 4km/hr~~真係快?
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馬戈 2019-2-25 00:47:09 我睇翻, 我後段行40k個幾日, 都係7點左右出發, 3點半左右到, 差唔多啦
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WiFi密碼 2019-2-25 00:54:38 其實只不過係我今日早出發。。。
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睇返O Cebreiro嘅40k,就要8點到5點
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Monte do Gozo只不過係34k,但係由7點半到6點
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馬戈 2019-2-25 00:57:28
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你有伴take break啊嘛, 我行嘅時候好多日都係毒行, 我連lunch都係咬餅乾+朱古力, 唔洗半個鐘就再出發...
我後悔太chur喇
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, 應該行慢D
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WiFi密碼 2019-2-25 01:07:47 都係嘅,有break冇break可以差一、兩個鐘左右,而且同其他人行又要就住啲節奏。
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首席鳩噏官 2019-2-25 01:09:06 啲相好靚
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CAMINO啲景靚起上嚟真係點影都靚
你嗰段獨白搞到我又心癢想行
我諗我下一條CAMINO會係norte+primitivo
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WiFi密碼 2019-2-25 01:19:47 好多人都話primitivo係最靚嘅 camino,我就覺得每條都有佢自己既特色。(不過我私心 primitivo
:^(
)

想去行嘅話,多數都會去行,只係時間問題~~~到時巴打又開 post
:^(
WiFi密碼 2019-2-25 19:12:03 16/8

噚日段路我都行得幾辛苦下,
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不過其他人就話好輕鬆,又話呢段路只不過係熱身,之後既上落山會多好多。
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然後又講開原始之路出曬名一山又一山,由Oviedo到Lugo呢段路大山大水,風景好靚但係難度高啲,接住落黎有排你行。
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都係嗰句~佢地一個二個都係行完北方之路,接住落繼續行原始之路,都已經行左咁耐,緊係覺得輕鬆啦。
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我成兩個月冇負重行過山,每日唔係搭巴士就係行平路,隻腳已經打回原形,行到死下死下係正常。
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今日會去到韓妹推薦既第二間庇護所(Bodenaya),傳聞係全條北方之路、原始之路最好既albergue,既然吹到咁勁,我諗都唔駛諗就決定去嗰度。

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噚晚Domingo都有提到呢個地方,大家都話呢間係nice albergue,唔少人都會行去嗰度。
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庇護所得18個床位,相信又會係一番龍爭虎鬥。
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由 San Juan de Villapanada 到Bodeyana 一共要行26km,聽落好似比噚日輕鬆,事實上,今日既上落坡比第一日大好多,所以會更加艱辛難行。
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一開始就已經要上升200m,然後要落返山一直行到落底。
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一直上上落落咁行18km去大鎮 Salas,最後就係漫長既上斜,由200m爬升到700m。

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終點Bodenaya連一條村都唔知算唔算,得幾間屋仔同一間庇護所,我冇睇到如果冇得住要繼續行去邊
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,只係一心想要快啲達陣。

不過想還想,今朝起身之後狀態好差,感覺病情嚴重左之餘,隻腳行完第一日之後好攰,已經變左做pilgrim's leg行平路都有啲酸。
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想行快啲?真係想吓就算。

San Juan de Villapanada 呢度咁荒蕪,如果唔帶病上路都唔知可以點。

有人起身之後我就醒左,如果係以前,我一定會繼續訓,但係依家成日怕搶唔到床位、晏晝好熱,所以就迫自已六點出發。
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可能係因為太攰、個人病左,而且房入面又黑媽媽,今朝走嗰時又執漏嘢,漏左個耳機喺床頭。
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好彩我有個後備耳機,終於可以大派用場。
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今朝德國仔勁早就出左門口,之後問返先知,原來佢噚晚訓得好差,所以好早就醒左,即然都已經醒左,所以就索性執嘢出發。

之後Francisco 同波蘭女警一齊出門口,然後就到我第四個出去,
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不過行左冇耐,Francisco佢地兩個就行返轉頭。。。因為。。。一出門口就已經行錯路。
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今日同噚日一樣係六點出發,但係噚日一開始係喺大城市入面行,今日一開波就已經喺個山入面。
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我地呢批人大約得一半人有帶頭燈,如果大家仲記得噚日啲相,由庇護所行返出去大路,再繼續沿住大路上山既話,全程都係冇街燈嘅山路,真係黑到伸手不見五指。
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尤其係有啲路段穿左入樹林裡面,連月光都見唔到既山路都幾恐怖,成日驚會 pk。
:^(


行行下我頂唔順,攞左個手機出黎開電筒用,好後悔冇帶頭燈黎行。
:^(
(其實我帶左粒單車燈出黎,但係行法國之路嘅第一個禮拜就已經唔見左,走嗰時漏左佢喺 Najera嗰間百人交響樂廳)
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一開始呢段上斜好辛苦,完全未熱身就已經行到咁甘,後面啲人不斷追趕我
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,沿路唯一見到嘅燈光就係朝聖者嘅頭燈,前前後後有十幾盞,喺樹林入面閃來閃去,遠遠望過去就好似一條喺黑夜裡面發光嘅camino。
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其實我都想追住啲頭燈隊行,不過大家都行得好快,所以我都係放棄左,自己一個人用手機照住條路慢慢行。
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上到山頂開始天光,落山段路一樣好痛苦,碎石路落斜好辛苦,當我嗌曬救命嘅時候,大家就行得勁快咁爬我頭
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,雖然我係第四個出發,已經有十幾個人追過左我。
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今日天氣好潮濕,同噚日陽光普照啱啱相反,好似就快想落雨咁。

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行左8km先去到第一條村Cornellana,大部分人都入左 bar食早餐,我想慳啲所以坐左喺路邊長凳食餅乾,坐左一陣竟然見到德國仔行過。
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德國仔今朝第一個出發,估唔到佢遲過我地咁多人,依家先行到 Cornellana。
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佢一臉茫然咁望住我,話自己一出門口就已經行錯路,我係佢第一個見返嘅朝聖者,又問我有冇見過其他人。
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咁我就指左德國仔去大家都坐左喺入面既bar~~~
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所以話,我真係好唔鍾意摸黑行山,事實上會蕩失路嘅人亦都唔止我一個人。
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離開Cornellana之後要行10km先到大鎮 Salas,中途零補給,冇bar冇albergue,沿路風景一般,行咁遠都唔好話唔悶。
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出村嗰陣經過一間好大既修道院,意大利大叔Paolo同西班牙仔Dani喺度過左我,佢地行得好快,追都追唔到。

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行左一半之後終於俾我遇到另一個朝聖者,個男仔坐左喺路邊執袋,咁啱我又想坐低唞下,所以就識左個新朋友。
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意大利男仔叫 Davide,啱啱好有兩個禮拜假,所以就過黎行camino。

同一般人唔太相似,原始之路係佢第一條camino,竟然唔揀 French way揀primitivo
:^(
,因為佢聽朋友話呢條路風景好靚,自己時間又唔多,所以就行 primitivo。
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噚日冇見過 Davide 係因為佢住左喺Cornellana,其實佢早我一日出發,我15/8離開Oviedo,而佢就係14/8,所以今日我只不過係啱啱好路上遇到Davide
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,佢係比我快半日嘅嗰批人。

今日Davide會行 30km去 Tieno,比我嘅終點Bodeyana 遠12km。
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之後傾開大家係咪要行到 Santiago,我就話我應該唔夠時間,所以行到 Lugo就算。
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Davide就話佢想行到 Santiago,但係問返先知,我地兩個又會咁啱得咁蹻一樣26/8馬德里飛走
:^(
,不過佢班機時間比我好,上晝11點先飛,所以可以最後一日撘夜巴由Santiago直接去馬德里機場。

我班機係朝早8點,夜巴冇可能趕得切,只可以前一日(25/8)就去到馬德里。
:^(


但係理論上,我同Davide既日程似一樣,今日佢只係快我12km,要喺8、9日內行250km,即係平均每日都要過3,我就緊係話impossible
:^(


咁Davide就話中段佢可能會搭巴士,講真,我一開始聽到搭車,真係有啲睇唔起佢。
:^(


可能係因為太耐冇行camino,隔左兩個月之後,我又變返以前咁樣,又係Judge a book by its cover
:^(


我會因為自己堅持唔撘車,所以就覺得其他朝聖者都唔應該搭車,當我聽到Davide話要搭巴士嗰時,就話佢應該要試下趕路先,趕唔到先去搭車。
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(依家諗返,我真係好似强人所難,如果可以行路,又邊會有朝聖者想坐車。
:^(
)
WiFi密碼 2019-2-25 19:54:25 去到Salas我想去超市補給,Davide就繼續行,咁我地就掰掰亦都冇留聯絡。
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Bodeyana附近應該乜都冇,雖然庇護所提供早晚餐,但係Donativo嘅嘢食應該都唔會食得飽,所以我應該要帶多啲食物上山。
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我買左啲餅乾、三個大桃、兩個細桃,淨係水果都已經超過 1kg,重到痴左線。
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Salas係大鎮,同噚日嘅Grado一樣係幾靚嘅城鎮,而且係大部份朝聖者停低嘅地方。Paolo、Dani、Francisco、波蘭女警、德國女~~~好多人全部都喺度食晏。
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不過我喺超市買完野之後,佢地已經食完野出發,我仲好遠咁聽到Francisco 話乜野“...... let's go! We're fast...... ”,唔駛估,成班人都狗衝Bodenaya 嘅 best albergue ever。
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我都唔想落後太多,所以就跟住佢地尾行埋最後呢段路。(話就話跟住,其實由頭到尾都見唔到佢地個影
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)

呢7km上斜行左我兩個鐘,一直掙扎求存,途中見到Dani同西班牙伯伯輕輕鬆鬆行過,唯一同我一樣行到死死下既就得愛沙尼亞女人。
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大概就係分左兩批人:由北方之路轉行原始之路既朝聖者(輕鬆行
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),Oviedo先出發淨係行原始之路既朝聖者(就快死
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)。

行緊嗰陣除左覺得好辛苦,我喺度諗點解好似辛苦過上次法國之路咁多,發現其實唔係冇原因既~~
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首先,我依家個背囊重左好多,雖然都係同一個背囊,行法國之路嗰陣我永遠都着住件風褸,支水只係裝一半(500ml),
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但係呢兩日行原始之路件風褸長期放背囊入面,我仲會裝滿支水先出門口,加上我咩多左好多食物上山(1kg生果
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),所以個背囊已經由原本嘅10kg變左做12kg。
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另外我依家帶病上陣,唔舒服係正常,雖然好嘔心,但係有時條手巾都唔知係抹緊汗~定係抹緊鼻涕。
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最後一點我諗左好耐:可能係因為我冇帶住朝聖嘅心,冇打算行到Santiago,所以就覺得段路係捱緊而唔係享受緊。
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老實講,如果有心朝聖,去到邊都可以當作係終點。。。只不過我自己真係冇辦法將Lugo當成 camino 既終點
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,就好似兩個月前我冇辦法將 Viana do Castelo 當作我葡萄牙之路嘅終點咁。
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對我黎講,無辨法行完全程、無辦法衝線嘅話,感覺就好似做緊遊客咁
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,我都唔知我係乜嘢心態,明明想黎玩下觀光下就算,但係又唔憤氣衝唔到線。
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可能係態度決定高度,以觀光客既心態黎行camino既話,自然會覺得辛苦。

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最後竟然用左七個鐘先行完26km,同噚日一樣1點達陣。
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庇護所2點先開門,去到門口已經有9個人坐喺度等緊,我一去到門口就將個背囊揼左落地下,真係重到痴線。
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Dani就恭喜我(終於
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)行到,然後問我:你有冇打電話book呢間庇護所。。。

WTF?

乜Donativo有得 book定架?
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點解同法國之路嘅規矩好似唔係好同,原來呢度冇先到先得呢回事。
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Dani話佢地一共 book左十張床,另外在場嘅德國妹同俄妹又 book左兩張,而有四條友包括Francisco 雖然冇book,但係就早過我到,所以排我前面。
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庇護所得18張床,計一計數係仲有2個空位,不過如果有人book左只不過依家仲未出現,咁我就 GG了。
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我就好絕望咁話,我唔想再行鳥,我想住camino最好既albergue呀!
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Dani幫我打電話去搵個 host,睇下仲有幾多床位,不過就打唔通,所以只可以乾等~~~
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話說Dani都係由 Oviedo出發啫,點解佢可以行得咁輕鬆?
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因為佢個背囊唔到7kg,非常輕便,咁我就同佢講我個背囊幾乎係你既一倍。
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Dani見我個袋先30L,好懷疑有冇咁重,然後一拎起個背囊既時候即刻臉容扭曲。
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差唔多兩點個陣host出現鳥~~~係兩個host,David同Celia兩夫婦一齊打理呢間庇護所。
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然後情況就好混亂,總之就係要分返開邊啲人有打電話book,邊啲人冇book。
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本身我話自己冇book,但係之後David又問我有冇book嗰陣,Dani打曬眼色咁問”我地唔係一齊黎咩~”
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,所以我就跟隊入左打電話book左10張床既呢班人。
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依家回憶返其實都唔係好知道發生乜事,大家企曬喺門口數人頭,只係得David搞得清楚成個情況。
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之後德國仔同愛沙尼亞女前後腳黎到,德國仔有 book所以有得訓,愛沙尼亞女就冇得住,焗住要繼續行,走之前入去庇護所飲左杯水,坐低唞陣。
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之後仲人好人經過,包括芬蘭大叔,同埋好多未見過既朝聖者,全部人都當左呢度係休息站,飲杯水先走。
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庇護所唔大但係好溫暖
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,週圍嘅佈置都睇到花過心思。

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入屋之前David 會問你個名,然後佢真係記得,到聽朝走既時候,佢都會叫我個名同我掰掰。
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David聽到我係Hong Kong黎,就好開心咁話噚日都有兩個亞洲女仔住喺度,其中一個係韓國女仔,另外一個叫Karen嘅女仔都係香港人!
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兩日有三個亞洲人黎到真係好罕見。
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我喺嗰時先知道個女仔叫Karen,同埋知道佢依家只係領先我一日!
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噚日喺Villapanada 我仲落後佢兩日,今日黎到Bodenaya 我只係差佢一日,所以我依家已經追緊上去,真係好大機會可以遇到香港人。
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跟住David仲俾我睇Karen喺留言冊上面寫乜~~~

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喔~竟然話噚晚落雨,人地屋頂漏水,放心,我冇幫你同個 host 翻譯。
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不過呢種感種好奇怪,每去一個庇護所,都有人同我講之前有個香港人係度住過
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,就算冇人講,我睇留言冊都見到佢寫既野。
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原始之路真係好少亞洲人行,所以大家見到亞洲臉孔都好易認得,而我依家就好似“活喺其他人嘅陰影之下”,雖然前人唔識我,但係我就跟住前人嘅腳步~~~就好似我識李嘉誠但係李嘉誠唔識我咁。
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(BTW, David真係記得啲人名,個Karen都已經走左,David都仲記得佢個名,
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每日都有十八個各自唔同既朝聖者黎到,所有人訓一晚之後第二朝都會離開,而大部分人都唔會再返黎。

David同Celia佢地就保持到嗰份熱誠,對每個朝聖者都係咁熱情真摯
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,我唔明白佢地點做到之餘,亦都好感動,好彩呢個世界仲有好多人好似佢地咁。
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)
WiFi密碼 2019-2-25 20:26:17
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張床上面掛住支德國旗,德國仔話係命中注定要佢訓嗰度,所以佢就訓左單人床。
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庇護所上層係訓覺既地方同廁所,好乾淨好舒服,下層就係沖涼、廚房同食飯嘅地方,
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一入屋 David同Celia就攞左啲生果俾我地食,又攞左果汁、啤酒俾我地飲,全部唔講錢。
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同噚日一樣,朝聖者可以將污糟衫放落洗衣籃,David等夠衫就會攞去洗,第二朝佢會將啲衫摺好曬放喺檯面,等大家自己認領。
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嗰一刻,我覺得點解會有庇護所咁好,點解可以有人咁無私奉獻,呢度嘅氣氛、俾到我既體驗超越左我住過嘅所有庇護所。
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Burgos嗰篇講到,好耐之後有一間albergue令我好深刻,就係呢度~
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當時我大大話話都住過四十幾間albergue,冇諗過仲有地方可以俾到咁大衝擊我,雖然我好鍾意行景點,但係camino最靚始終係人而唔係風景。
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沖完涼之後 (啲熱水竟然俾人沖曬,我沖沖下變左凍水,應該係呢度我唯一諗到既缺點。
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),大家坐曬喺長檯傾計,食生果。我放低左啲重到pk嘅桃,換左做啤梨同香蕉食。
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出面開始落起毛毛細雨,但係屋入面好溫馨寧靜。

今日住呢度既朝聖者同噚日幾乎一模一樣,只係多左幾個新朋友:德妹、俄妹、意大利仔Andrea、Granada黎既西班牙仔,然後其他人噚日都已經見過。
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德國仔就攞左本 guidebook出黎研究路線,佢show左張橫切面俾我睇:

(類似係咁)
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我地行左兩日,依家喺呢度~
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而我地後日就要上山,到時就甘喇~~
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咁大家就傾到聽日要行去邊,因為後日想行邊唔係想點就點,係要提早計劃好聽日嘅路線。
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David就解釋,後日將會去到原始之路最經典既路段Hospitales (實線),

山路Hospitales既風景被喻為所有camino路段之首
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,天氣好既話行呢段路會畢生難忘,情況容許既話,所有朝聖者都應該行呢段路。
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而且Hospitales係一條直接翻過坐山嘅捷徑,上斜“比較”平坦,冇急上急落,算係比較好行。

相比之下,車路 (虛線) 途經Pola de Allande,路程遠左而且上落更多,基本上係天氣唔好既話先會行。
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可能大家唔明,點解天氣狀況咁重要呢?

因為Hospitales 呢段路有一個大問題,由Borres 到Berducedo 呢段路連續24km冇補給,一間bar、庇護所都冇,翻山越嶺嘅時候想棄 game都棄唔到
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,天氣差既話就非常危險,蕩失路、受左傷真係想求救都唔得。
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亦都因為呢24km沿路一間庇護所都冇,所以想行 Hospitales 嘅話,前一晚就要住得愈近Borres愈好。
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Dani就話Borres間庇護所冇得book但係得廿個床位,佢估計有唔少今日住Tieno既朝聖者(12km外),聽日都會行去Borres,跟住後日行Hospitales。
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所以我地唔應該冒險行去Borres,而係行去Borres 3km前嘅Campiello,嗰度有兩間庇護所而且有得book定,保守啲唔駛訓街。
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我地成班人都話要行Hospitales,諗法一致:山路同車路揀,永遠都係揀山路。Dani幫我地喺campiello訂左7張床,Francisco佢地就自己訂左4張。

所以聽日嘅路程基本上已經定左落黎。
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大家放低本 Credential就可以,之後David會cup好啲印仔,大家自己再攞返。
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一間庇護所竟然有三款唔同既印仔,所以即使大家都係住呢度,得到既印仔都未必一樣。
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每人送左個扣針。
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等開飯嗰陣,德國仔攞左個結他自彈自唱 the house of the rising sun,但係因為太耐冇彈過,所以搞左好耐都未彈到。
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Francisco 就好不屑咁想攞個結他黎彈,德國就話 let me finish first!
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Francisco 就話佢 but you're not playing!
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搞到兩個人有啲唔太 gur對方。

開飯分開左兩檯,一檯係西班牙、意大利人 (西班牙話同意大利話相通
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),另一檯就係其他國籍(英文
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)。

朝聖者餐都預左係食沙律同飲豆湯,雖然個湯冇噚日意大利大叔Paolo 煮得咁好味,但係都唔錯啦,只可以話意大利人煮嘢食實在太有天份,隨便用乜嘢食材都可以點石成金。
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食飯既時候當然有祈禱,之後大家輪流介紹自己邊度黎、做緊啲咩、點解要行 camino。

輪到我講嗰陣,我只好話6月嗰時行完法國之路,真係好鍾意camino,所以今次有兩個星期空檔就過黎翻兜啦。
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其實行 camino喺由好多原因組成,一言兩句又點會講得清楚。。。

嗰晚有一對西班牙情侶出黎唱歌表演,佢地兩個之前去左南美街頭賣藝,一去就去左年半。
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女既唱,男既彈,唱左四、五首歌全部都係自己作,唱得好有感情,雖然完全聽唔明唱乜,但係都感覺到佢地對音樂既熱誠。
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Dani同Francisco捉左盤棋先訓,全盤棋大家都錯漏百出,鬥犯錯多,最後Dani險勝。
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臨訓之前,大家一齊準備好聽朝早餐,

呢一晚真係太開心,我好鍾意呢間庇護所、呢度遇到既所有人,好慶幸住到呢度,而且好難得可以喺庇護所訓得安穩。
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如果有巴絲要行原始之路,一定一定要住呢間庇護所,David同Celia既真誠係camino上令我非常深刻。(但係記得要打電話book床位
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)
馬戈 2019-2-25 21:49:02 我個時都係帶咗單車燈,然後跌咗
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之後朝朝用手機電筒
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Dani間albergue可以book但... 哪有電話
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,得data sim, 或者要叫人幫手。
遠方的鼓聲 2019-2-25 23:45:55

仲有一樣嘢好令人崩潰,我上網偷幾張圖解釋下,大家睇唔睇得出兩張圖有乜分別:
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睇真啲,個貝殼同箭咀指嘅方向唔同,

第一張圖貝殼個尾指嘅係正確方向,
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但係第二張圖貝殼尾就指住相反方向,
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有黃色箭咀輔助嘅話還好,冇箭咀嗰時就真係GG了。

行行下我意識到,其實galicia石碑個貝殼尾永遠都係向左
如果石碑係路既左邊,咁睇落就係指緊相反方向
係右邊,睇落就係正確
但其實果個只係一個裝飾,無實際指路作用
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WiFi密碼 2019-2-26 00:23:57 張3UK 好似可以打電話,但係我冇打過。
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我本身都對book albergue有啲反感,然後又冇諗到原來好多地方都要book左先有得住。
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WiFi密碼 2019-2-26 00:28:32 可能係我唔習慣淨係睇貝殼,之前都係睇黃色箭咀多,點知一去到Asturias 就只係淨返啲貝殼
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,所以就成日諗,到底正確方向指既係頭定尾呢?
馬戈 2019-2-26 00:31:54
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你咁講我即刻搵下相
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遠方的鼓聲 2019-2-26 00:33:02 有公里個啲