LIHKG 德荷半月遊 (live)
聖上駕崩 2025-4-4 15:02:33 繼上次「90日遊歐洲」後
今次嚟個半月遊 儘量多圖較少字

行程:
Hannover-Celle
Koblenz及附近
Dortmund
Enschede
Eindhoven

出發前係機場食個莆田 媽祖平安素麵 攞個意頭
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搭Qatar 預訂咗Asian vegetarian meal畀自己
即係印度餐 (次次都係呢款飯
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)
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臨到Doha有小食 唔知咩卷 冇食到 (好似肉卷嚟)
轉機去Oreo cafe食
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早餐係印度薄餅 又係次次都係呢款
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1分鐘就過咗關 但落機係T2有啲煩 (唔係直接有車搭出市區 要去返T1)
之後仲有排搭 貪平咁樣搭
祝我好運
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誰得到過願放手 2025-4-4 15:03:28 巴打咁睇唔開去eindhoven
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聖上駕崩 2025-4-4 15:04:51 想去好耐㗎啦
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之前冇時間去埋
誰得到過願放手 2025-4-4 15:06:24 eindhoven無野行架喎
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不過你去半個月可能留到koningsdag都有野玩下既
聖上駕崩 2025-4-4 15:10:57 到時你就知㗎啦
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聖上駕崩 2025-4-5 02:01:03 Day 1: Hannover

一嚟貪平 二嚟早到都冇用 (3點半先有嘢做)
結果車駁車仍可順利到達Hannover
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落車經過花檔 啲花幾平 亦有復活節花卉裝飾賣
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醫肚先 係德國多數食意式嘢 發覺德國大中小城市都幾多意式餐廳
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拿玻里pizza 80%神似 但食落一啲都唔似
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但都幾多人幫襯 一人一個再加飲品咁樣
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事情完成後 行咗陣超市
原來瑞士蓮有出應節vegan朱古力 猶疑唔知試唔試
都仲有時間諗下
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實在太攰 早啲返去休息
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是日完
牙痛不是病 2025-4-5 05:39:29 無限金錢
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吊屌吊屌 2025-4-5 05:47:45 我想問下荷蘭而家係咪都係好多包頭佬/鈙利亞樣既人
上次有幾日STAY係德國 德國已經好多鈙利亞樣既人
仲係咁望撚住我
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厭世旅人 2025-4-5 07:26:30 留名等絲打介紹深度遊景點
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德荷旅行都舒服,治安相對好,只係食同天氣實在無得同意大利西班牙比
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牙痛不是病 2025-4-5 07:34:55 琴晚發夢見你個名,夢見有人問我lihkg係唔係你id
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厭世旅人 2025-4-5 08:03:55
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乜原來我個爛尾post 都有人睇

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宴師妹 2025-4-5 08:07:24 樓主已退休?
B20(爆中缸) 2025-4-5 08:11:00 典解落左 Koblenz 又再上返Dortmund
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牙痛不是病 2025-4-5 10:46:37
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好彩上年出發,今年出發咁既環境真係隨時腰斬
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諗5到叫咩 2025-4-5 10:54:46 miss咗Oreo cafe
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睇落幾好食咁 我都好鐘意oreo
聖上駕崩 2025-4-5 12:20:27 咁搭車法同食呢啲 係平民遊啦
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聖上駕崩 2025-4-5 12:21:45 食就一定唔及意大利啦
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不過德國甜品不錯嘅

荷蘭就
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聖上駕崩 2025-4-5 12:23:31 之後就會講點解了
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其實德國呢幾個城市咁去 係完全唔順路嘅
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聖上駕崩 2025-4-5 16:46:24 Day 2 (晨早): Hannover

晨早出發去Maschsee 跑步聖地晨個運
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其實Hannover有幾個跑團 跑步風氣都唔錯
Maschsee位於市中心 係一個人工湖
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呢個人工湖係19世紀計劃興建 早年已有多個計劃方案 後來因經濟問題同戰爭 到納粹時期先落實興建
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1933年11月拍板興建 1936年5月完工開幕
呢條柱及柱頂銅像充滿「納粹藝術」特色

納粹掌權前德國失業率高達20% 上台後致力搞經濟創就業 大搞基建社會設施就係其中一個解決失業嘅「振興項目」
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解說板
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由於住市郊 要搭地鐵U bahn
以往去Hannover都係住市中心
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U bahn站有免費廁所 真係德國少有
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瞓咗一晚都係攰 心率反映一切
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日本熊本熊 2025-4-5 20:14:17 想問下oreo cafe係邊度?
日本熊本熊 2025-4-5 20:17:20 留名 遲啲一個人去德荷 諗緊去吾去埋比利時好

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占士悲 2025-4-5 22:40:41 Dortmund除左足球其實都幾多野睇
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可以去下Westfalenpark,Phoenix see, romberpark, TU Dortmund睇下H-Bahn

附近d城市都有得意野去
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聖上駕崩 2025-4-6 01:56:06 入去C gate嗰個位
聖上駕崩 2025-4-6 02:00:10 今次返兜Dortmund為足球
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附近城市去過Bochum 話晒係前魯爾煤礦區 有其歷史代表性
當時遇過特別展覽 同遇過特別嘅差佬
印象唔錯

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聖上駕崩 2025-4-6 03:28:22 Day 2: Celle

係Hannover搭大約40分鐘S bahn就到達呢個小城
Celle出名在舊城嘅半木 (half timber) 舊建築
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發覺而家各地都流行呢種「打卡字」

Celle有一座半木建成嘅城堡
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//第一次有記錄地提到策勒城堡 (Celler Schloss)——作為「castrum」——是在 1318 年,事實上,城堡最古老的部分可以追溯到 13 世紀下半葉//

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//策勒城堡是巴洛克風格的皇家宮殿,是丹麥女王卡洛琳·瑪蒂爾德 (1751-1775) 的流放地,也是 19 世紀漢諾威國王的夏宮。巴洛克風格的客廳擁有義大利大師設計的華麗灰泥天花板,而其他豪華房間則懸掛著策勒王朝成員的畫像,普魯士和英國國王都是王朝的後裔//

入面唔算豪華
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王朝 (多次易手) 歷代皇帝畫像及介紹
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介紹流亡丹麥女王
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最後王朝係漢諾威王國 186x年被普魯士吞併
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德意志統一前嘅歷史真係完全唔識
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得閒要惡補
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//同樣值得注意的是 1485 年建造的城堡教堂,其文藝復興時期的內部裝飾可追溯到 1565 年,其中收藏著超過 70 幅當時的畫作//
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去之前做功課得知 要參加導賞團先可參觀 (仲有城堡劇院) 但導賞團只有德文
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幸好有3D片畀一般遊客睇下教堂內部

城堡中庭
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樓梯 好仔細睇天花原來係畫出嚟 驟眼睇會有視覺錯覺以為係石膏雕刻
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參觀完城堡都點幾兩點 一於甜品當午餐
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餐牌有十幾頁 德式甜品店就係咁樣
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每人各叫一客Becher 一件tiramisu 同一杯熱奶加蜜糖
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雪糕加熱飲 發覺枱枱啲人都係咁樣食
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食完就行舊城 其實懷疑過德國有「舊城」嗎
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因為德國係二戰時 多數大小城市都被空襲過
但查探過Celle竟然係倖免於難 (除咗一單空襲火車事件之外)
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呢座係最舊嘅半木建築 接近500年歷史 (有修復保養 因為曾有小鎮嘅半木建築日久失修倒塌 責死人)
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Celle都幾多綠化地方
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天氣超好 啲人出嚟曬太陽 連天鵝都曬下
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薩克森鴨 見親佢哋都係度食
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空襲火車事件發生係二戰末期 盟軍空襲炸中一列「疏散」集中營囚犯嘅火車 當中大半即場死亡
倖存嘅囚犯襯機逃走 可惜好快被黨衛軍發現並射殺

小小嘅紀念公園 紀念一戰士兵同二戰亡者
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是日完結
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