LIHKG [live 遊記] 巴爾幹半島點解係歐洲火藥庫?
游水石斑 2024-7-11 07:00:39 唔單止係咁,斯洛文尼亞人亦都係我嚟到巴爾幹以嚟見到最友善既一班人。

而且佢地既友善,唔係農村好淳樸腼腆嗰種友善,而係因為物質充裕,成長喺一個相對善意既環境,自然對人和藹可親嗰種友善。

喺盧比安納市中心既廣場,豎立既雕像亦唔係某個國王將軍,而係國民詩人 Prešeren 普列舍仁。

喺獨立之後,斯洛文尼亞甚至將原本既國歌《前進吧,榮耀旗幟》改做普列舍仁所作既《祝酒歌》,歌詞大意係祝願世界各地和平安樂,永無戰爭。

呢啲亦都令我反思,今次嚟到巴爾幹好似放太多注意力喺政治上面。

但係政客既手段,正正係想國民成日留意政治,記得同邊個鄰國有仇,甚至活喺恐懼底下,成日掛住要爭取生存空間……

如果世界上多啲斯洛文尼亞,小國寡民,富而好禮,唔使成日掛住爭霸崛起,咁會幾好。

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雖然話無咩大歷史,但係斯洛文尼亞其實有好多原始人既聚居地,甚至有世界上最古老既笛子同車輪

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市中心既詩人雕塑,下面係佢作國歌既歌詞

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市內博物館既擺設,陳列出盧比安納知名同不知名既人物,代表城市由大家塑造

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喺山上城堡望番盧比安納全境。遠處可以見到阿爾卑斯山餘脈

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聖上駕崩 2024-7-11 11:53:41 睇書《二次大戰後的野蠻歐陸》睇返嚟 應該好少人提及了
仲有後續
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後來英軍被指控係屠殺嘅禍首 因為冇收容全部軍民 違反日內瓦公約
而且有武器嘅人 好多繳械後先「死亡行軍」
「行軍」時遇搶劫或不公事情 都無法有效反抗

但係另一角度去睇 當時英軍一嚟冇預料 二嚟突然咁多軍民 點樣有地方物資同人手去處理 (啱啱打完仗運輸都未通暢) 夾硬收晒最後都會變人道災難
所以最好嘅方法係
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聖上駕崩 2024-7-11 12:00:49 市內唔多人似的 幾悠閒
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但完全唔理政治就好易受操控 就好似以前嘅港豬
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鳩拍蠔周打蜆 2024-7-11 15:01:24 就係我之前講嗰單勞改處決

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Bleiburg_repatriations
鳩拍蠔周打蜆 2024-7-11 15:05:41
但係政客既手段,正正係想國民成日留意政治,記得同邊個鄰國有仇,甚至活喺恐懼底下,成日掛住要爭取生存空間……


如果你嘅wording唔係「政治」而係「極民族主義」,我十分之認同呢段

政治係牽涉生活大小事情嘅嘢,多留意政治、多去唔同角度思考,先唔會畀政棍蒙蔽雙眼,亦都可以(喺一個民眾有權力嘅機制底下)有效監察政府運作
鳩拍蠔周打蜆 2024-7-11 15:06:08
但係政客既手段,正正係想國民成日留意政治,記得同邊個鄰國有仇,甚至活喺恐懼底下,成日掛住要爭取生存空間……


如果你嘅wording唔係「政治」而係「極民族主義」,我十分之認同呢段

政治係牽涉生活大小事情嘅嘢,多留意政治、多去唔同角度思考,先唔會畀政棍蒙蔽雙眼,亦都可以(喺一個民眾有權力嘅機制底下)有效監察政府運作

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聖上駕崩 2024-7-11 16:15:56 同意
補充一點 政權政棍篡改歷史都好易照單全收
游水石斑 2024-7-12 04:12:42 通常悲劇就係根本無最好既處理方法,點做都 bad end
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游水石斑 2024-7-12 04:16:13 咁啱比我影到咁,不過市內都唔算多人(所以幾舒服)
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政治嗰度講得唔好,應該係要關心政治,但唔好咩都政治立場行先,比政客既 agenda 控制
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游水石斑 2024-7-12 04:18:12 係呀,上面講得唔好,應該係要關心政治,但唔好咩都立場行先,比政客 set 既 agenda 控制,如果唔係變咗賽族人/某國人成日好似受害者咁好危險
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游水石斑 2024-7-12 07:26:29 Day 40 最後一日

今日參加旅程最後一個 day tour,參觀斯洛文尼亞兩個最出名既旅遊景點。

布萊德湖 Lake Bled 係一座冰川湖,上面有斯洛文尼亞唯一一個島。

布萊德島上面既教堂大概係斯洛文尼亞最出名既地方,可能大家見到相都會認得。

不過今日湖水雖然湛藍而透明,景色始終同相仲有一段距離。

可能季節或者角度唔啱?

話時話撐船去布萊德島係獨市生意,每人開價十八歐羅,個人就覺得性價比唔算好高。
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首先嚟到山上面既城堡,俯瞰 Lake Bled

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城堡既另一邊對住農村,最遠可以見到斯洛文尼亞最高峰 Triglav

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嚟到 Lake Bled

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由人手撐既傳統平底船

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遠處係鐵托既別墅。鐵托好識享受,南斯拉夫周圍既旅遊景點都有佢住處

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島上教堂

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Lake Bled 既水好清,可以一眼望到底

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Lake Bled 亦都係好多人嚟度假既地方,咁啱有班小朋友喺度玩樹上跳水

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斯洛文尼亞出名既 Cream Cake 都係喺 Lake Bled 附近既酒店發明,Cream cake 面頭係酥皮,中間係忌廉同吉士醬,食完好滯
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望番去城堡

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游水石斑 2024-7-12 07:31:06 反而下晝去既鐘乳石洞就吸引好多。

斯洛文尼亞境內有好多石灰岩組成既溶洞,連喀斯特地形呢個名都係嚟自斯洛文尼亞南部。

波斯托伊納洞 Postojna Cave 係斯洛文尼亞第二大溶洞,亦都係另外一個主要旅遊景點。

成個溶洞全長二十公里,都係由地底河流沖刷而成。

溶洞裡面有好多鐘乳石同石筍,都係嚟自雨水滲透石灰岩,變成包含鈣質既水滴,鈣質沉澱後就留低薄薄一層岩石,日積月累就變成鐘乳石,或者喺地面積累上嚟既石筍。

我地一團人首先坐類似越礦飛車既火車嚟到溶洞既深處。

溶洞內部好大,就好似地心歷險記,或者魔戒裡面半獸人住既巢穴咁,非常震撼。

嚟到溶洞,先知道原來鐘乳石既形態有好多種,平時最常見既係圓錐體既尖柱,但係原來都有啲好似意大利粉、雪糕,甚至輕紗咁,薄到可以透光。

鐘乳石每一百年先生一厘米,普普通通一條半米長既鐘乳石,可能已經包含成個人類歷史。
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另一座起喺洞穴旁邊既城堡

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起喺洞穴裡面,防禦性能好好,而且仲有源源不絕既淡水(地下水)供應,不過居住狀況就麻麻

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城堡最入面,再入去仲有密道可以走出去補給

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較下白平衡,感覺又幾得意
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坐小火車入溶洞
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溶洞既環境可以用鬼斧神工嚟形容;不過可能我用手機影,就唔係好拍到

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唔同形狀既鐘乳石

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就係咁一滴滴水累積而成

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溶洞最出名既雪糕石
游水石斑 2024-7-12 07:33:05 參觀完 Postojna Cave,亦代表斯洛文尼亞既旅程完結。

本來嚟斯洛文尼亞係無心插柳,只係打算喺度坐飛機番香港,順便參觀多一個南斯拉夫國家。

但係嚟到後又覺得呢個地方幾吸引,而且因為斯洛文尼亞受奧地利既影響好深,令我都對哈布斯堡皇朝呢個中歐強權開始有啲興趣,睇下之後有無機會了解更多。

聽日就會上機番香港,大概會喺機上寫埋總結,概括今次喺巴爾幹半島四十日裡面既所見所聞。

暫時就喺呢度歇筆,大家香港見。
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旅程既最後一餐,食好啲;前面係本地傳統菜色 Obrok,似Schnitzel上面加火腿同芝士
Concordia 2024-7-12 08:02:43 lake bled西南岸座山上面個幾個viewpoints望落去個景靚過城堡望過去好多
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聖上駕崩 2024-7-12 10:37:49 啱呀
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同埋而家媒體/社媒泛濫 加上AI連相都可以gen出嚟
製造假新聞同極端資訊去控制風向話咁易
聖上駕崩 2024-7-12 10:40:10 唔只鐵托 所有獨裁者都識享受
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聖上駕崩 2024-7-12 10:44:49 咁快就40日了
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旅程結束就會諗 下次再去/會去邊度
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擇善而固執 2024-7-12 12:12:10 ching想問下撐船係18eur來回?同埋洞穴城堡d交通點
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擇善而固執 2024-7-12 12:13:35 sorry同埋行上lake bled個制高點用左幾耐,d路易唔易搵同難唔難行
波羅嘅海 2024-7-12 18:37:23 想問下巴打通常喺邊度搵day tour?
游水石斑 2024-7-13 04:28:12 係啊,我睇番明信片啲相,通常要見到教堂,城堡,山

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好似呢張咁

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游水石斑 2024-7-13 04:29:53
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游水石斑 2024-7-13 04:30:26 係呀,然後又會唔捨得番去
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游水石斑 2024-7-13 04:31:33 我報咗 day tour 呀,所以唔使煩交通
去教堂除咗撐船都可以搭電動船,好似仲平啲,去到就會見到
游水石斑 2024-7-13 04:32:53 我通常經 getyourguide,好似平啲
不過都可以喺網站了解咗大概價格,然後再上 service provider 既官網比較下,有時再抵啲
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