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唔同相有色差好正常,通常,沖曬唔會有時間做得敢仔細,scan 完,機會校正,(有時間就人手再調少少),因為部scan機有d相會偏差好利害。
唔同光圈,出既色都會有唔同
好似係 :^(
唔關事,一係Scan嗰時嘅誤差,始終analog轉數碼係有層loss,一係影嗰陣環境光線嘅變化,
因為快門一樣, 如果光圈差2級, 應該張相嘅曝光都會差2EV
所以曬相鋪幫你將兩張相教到差唔多光, 就會好似digital咁拉ev, 然後就會有少少色差, 好似digital拉ev, 如果差太多, d色出黎都會有分別
再加上scan果陣d應該會自動幫你教setting, 所以顏色出黎都會唔同
咁我有D唔明:
環境光線嘅變化-
兩張相差10秒左右影只係
張相嘅曝光都會差2EV
所以曬相鋪幫你將兩張相教到差唔多光
再加上scan果陣d應該會自動幫你教setting-
我明,但點解大光圈時偏紅而細光圈時係偏綠?
有朋友叫我叫沖曬店咩都唔好調較
但我真係唔識
一陣原來勁under盞自己on9
所以我冇限制店舖點樣做
再補充資料:
Film富士業務用 ISO100
機-同一架機差10秒影應該唔開事卦?Agfa機
店舖-太子果間
多謝連登先 :^(
opp呢個係重點 :^(
下?邊一個? :^(
我無get錯嘅話 你一張f/2.8, 一張f/5.6, 快門一樣, 咁曝光落菲林唔係就差2EV? (假設一張啱一張唔啱)
當一張正常, 一張under, 為左係jpg睇出黎正常, 菲林舖會幫你將under果張係scan果陣調光2EV
咁呢個還原過程應該會搞到d色會有少少分別
更何況每張scan嘅settings都唔同, 上面都講左, 所以就算連拍37張一樣setting, scan出黎隨時都會有少少分別
新手第一筒影有差唔多一半無左 :^( :^(
同埋D相有條白邊, 係咪快門有問題???
:^(
:^(
:^(
minolta 機?
Fujica st801
菲林係 lomo f2 iso 400 但較左落200影 :^(
布快門?張張都白邊?應該快門有事多過機背漏光
前半定後半無左?定中間有啲無?
有機會上唔夠鏈(姐係未過盡片)㩒到快門制 但唔開快門/開快門識開反光板唔識上
因為俄仔布快門單反我研究過 未過盡片可以㩒到快門 會有斯唔識開快門/反光板唔識上呢個情況 但因為放左條鏈 所以要重新過片上鏈先影到 即係個林格會變左白片
布呀 白邊張張都有
應該係後半無(我都唔記得無果d我本身想影咩) :^(
我諗個過片掣都有問題,有時到盡都唔彈返轉頭 要輕輕拉多下先會彈
之後再影多卷菲林就無影唔到,但都係有白邊
睇番條片咪知
我無get錯嘅話 你一張f/2.8, 一張f/5.6, 快門一樣, 咁曝光落菲林唔係就差2EV? (假設一張啱一張唔啱)
當一張正常, 一張under, 為左係jpg睇出黎正常, 菲林舖會幫你將under果張係scan果陣調光2EV
咁呢個還原過程應該會搞到d色會有少少分別
更何況每張scan嘅settings都唔同, 上面都講左, 所以就算連拍37張一樣setting, scan出黎隨時都會有少少分別
我明 :^(
咁其實,咩叫做正確顏色好似咪冇意義?
只要一scan其實就好似數碼影raw
(只不過“執相“係曬相舖)
我諗指明直出先避免到咁情況?
利申菲林玩開寶記冇曬相問題
當然寶記問題更多 :^(
minolta 機?
Fujica st801
菲林係 lomo f2 iso 400 但較左落200影 :^(
布快門?張張都白邊?應該快門有事多過機背漏光
前半定後半無左?定中間有啲無?
有機會上唔夠鏈(姐係未過盡片)㩒到快門制 但唔開快門/開快門識開反光板唔識上
因為俄仔布快門單反我研究過 未過盡片可以㩒到快門 會有斯唔識開快門/反光板唔識上呢個情況 但因為放左條鏈 所以要重新過片上鏈先影到 即係個林格會變左白片
布呀 白邊張張都有
應該係後半無(我都唔記得無果d我本身想影咩) :^(
我諗個過片掣都有問題,有時到盡都唔彈返轉頭 要輕輕拉多下先會彈
之後再影多卷菲林就無影唔到,但都係有白邊
睇番條片咪知
後半 :^(
opp scan 執到乜咁
老闆scan就正常啲
其他人scan 不了
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opp scan 執到乜咁
老闆scan就正常啲
其他人scan 不了
who is 老闆? :^(
加10蚊指定老闆得唔得? :^(
唉但果度我可以平日放工狗衝去做
唔係下下我要等放假
星期日我得但佢(&好多間)又唔開
:^(
老闆依幾個月無出現係鋪 應該養病
你可以試下去深水埗megayoni 沖+scan
貴少少$40 但個老闆幾有心搞間野
老闆依幾個月無出現係鋪 應該養病
你可以試下去深水埗megayoni 沖+scan
貴少少$40 但個老闆幾有心搞間野
google得D餐廳 :^( :^(
深水埗邊度?
謝謝先~好似Bob渣住相機回緊我咁 :^( :^(
要準色要玩正片對色scan
我諗我要練多D影多D先識哩樣野 :^(
要準色要玩正片對色scan
我諗我要練多D影多D先識哩樣野 :^(
你話快門不變個光圈大咗即係加咗EV,高光位出現過曝會淡色咗但同光圈大細冇乜關係,只要加快快門變翻正確曝光就得。
10秒光線變化可以好大,由其藍天白雲,陽光直身同有雲阻擋可以差2EV
至於scanner執色同色差問題,唔同Scanner software 喺未執色前,即係由scan個影像轉電腦影像格式要經過軟件嘅算法處理,唔同牌子嘅Scanner software 算法都唔同,即使係咁,由個scanner射條光落條片落sensor度中間會有變化同loss,例如玻璃折射或者光源色溫,所以出嚟有唔同就係咁
要準色要玩正片對色scan
我諗我要練多D影多D先識哩樣野 :^(
你話快門不變個光圈大咗即係加咗EV,高光位出現過曝會淡色咗但同光圈大細冇乜關係,只要加快快門變翻正確曝光就得。
10秒光線變化可以好大,由其藍天白雲,陽光直身同有雲阻擋可以差2EV
至於scanner執色同色差問題,唔同Scanner software 喺未執色前,即係由scan個影像轉電腦影像格式要經過軟件嘅算法處理,唔同牌子嘅Scanner software 算法都唔同,即使係咁,由個scanner射條光落條片落sensor度中間會有變化同loss,例如玻璃折射或者光源色溫,所以出嚟有唔同就係咁
冇啦,尋日下午5點幾,近太子之嘛,
冇咩變化人又少車又少所以唔明點解咁囉。 :^(
不過我見出到來咁,自然就諗:
咁咩野係富士色呢?(隔離POST咁)
有個感覺咁SCAN完其實同影RAW咪差唔多?
(我影數碼習慣唔理色溫,反正Raw有咩所謂)
:^(
OT : 好似寶麗來簡單D - 唔中伏果陣 :^(
要準色要玩正片對色scan
我諗我要練多D影多D先識哩樣野 :^(
你話快門不變個光圈大咗即係加咗EV,高光位出現過曝會淡色咗但同光圈大細冇乜關係,只要加快快門變翻正確曝光就得。
10秒光線變化可以好大,由其藍天白雲,陽光直身同有雲阻擋可以差2EV
至於scanner執色同色差問題,唔同Scanner software 喺未執色前,即係由scan個影像轉電腦影像格式要經過軟件嘅算法處理,唔同牌子嘅Scanner software 算法都唔同,即使係咁,由個scanner射條光落條片落sensor度中間會有變化同loss,例如玻璃折射或者光源色溫,所以出嚟有唔同就係咁
冇啦,尋日下午5點幾,近太子之嘛,
冇咩變化人又少車又少所以唔明點解咁囉。 :^(
不過我見出到來咁,自然就諗:
咁咩野係富士色呢?(隔離POST咁)
有個感覺咁SCAN完其實同影RAW咪差唔多?
(我影數碼習慣唔理色溫,反正Raw有咩所謂)
:^(
OT : 好似寶麗來簡單D - 唔中伏果陣 :^(
要準色要玩正片對色scan
我諗我要練多D影多D先識哩樣野 :^(
你話快門不變個光圈大咗即係加咗EV,高光位出現過曝會淡色咗但同光圈大細冇乜關係,只要加快快門變翻正確曝光就得。
10秒光線變化可以好大,由其藍天白雲,陽光直身同有雲阻擋可以差2EV
至於scanner執色同色差問題,唔同Scanner software 喺未執色前,即係由scan個影像轉電腦影像格式要經過軟件嘅算法處理,唔同牌子嘅Scanner software 算法都唔同,即使係咁,由個scanner射條光落條片落sensor度中間會有變化同loss,例如玻璃折射或者光源色溫,所以出嚟有唔同就係咁
冇啦,尋日下午5點幾,近太子之嘛,
冇咩變化人又少車又少所以唔明點解咁囉。 :^(
不過我見出到來咁,自然就諗:
咁咩野係富士色呢?(隔離POST咁)
有個感覺咁SCAN完其實同影RAW咪差唔多?
(我影數碼習慣唔理色溫,反正Raw有咩所謂)
:^(
OT : 好似寶麗來簡單D - 唔中伏果陣 :^(
Opp scan就叫佢直出啦,佢執到隻隻都係color plus咁嘅色,scan tif就同Raw差唔多,但唔係好似Raw咁保留得咁多細節,始終有loss,不過總比jpeg留得多細節
色溫唔係好洗理,只係自己scan先要搞,除咗scanner 光源色溫仲要搞走片基嘅色,出面scan會幫你搞埋,直出就唔會
新手求指點 :^( :^(
我想問呢
1. F/2.8
:^(
2. 比(1) 後10秒左右影啦,F/5.6
:^(
快門都係1/30,冇得調整,富士業務用100
冇特別指示沖曬店點沖(因為唔識)
感覺第 1 張比較紅,是咪沖曬店有機會推錯色,
定係其他原因?
多謝各位巴打先。 :^(
唔同相有色差好正常,通常,沖曬唔會有時間做得敢仔細,scan 完,機會校正,(有時間就人手再調少少),因為部scan機有d相會偏差好利害。
唔同光圈,出既色都會有唔同
好似係 :^(
唔關事,一係Scan嗰時嘅誤差,始終analog轉數碼係有層loss,一係影嗰陣環境光線嘅變化,
因為快門一樣, 如果光圈差2級, 應該張相嘅曝光都會差2EV
所以曬相鋪幫你將兩張相教到差唔多光, 就會好似digital咁拉ev, 然後就會有少少色差, 好似digital拉ev, 如果差太多, d色出黎都會有分別
再加上scan果陣d應該會自動幫你教setting, 所以顏色出黎都會唔同
咁我有D唔明:
環境光線嘅變化-
兩張相差10秒左右影只係
張相嘅曝光都會差2EV
所以曬相鋪幫你將兩張相教到差唔多光
再加上scan果陣d應該會自動幫你教setting-
我明,但點解大光圈時偏紅而細光圈時係偏綠?
有朋友叫我叫沖曬店咩都唔好調較
但我真係唔識
一陣原來勁under盞自己on9
所以我冇限制店舖點樣做
再補充資料:
Film富士業務用 ISO100
機-同一架機差10秒影應該唔開事卦?Agfa機
店舖-太子果間
多謝連登先 :^(
Ads
要準色要玩正片對色scan
我諗我要練多D影多D先識哩樣野 :^(
你話快門不變個光圈大咗即係加咗EV,高光位出現過曝會淡色咗但同光圈大細冇乜關係,只要加快快門變翻正確曝光就得。
10秒光線變化可以好大,由其藍天白雲,陽光直身同有雲阻擋可以差2EV
至於scanner執色同色差問題,唔同Scanner software 喺未執色前,即係由scan個影像轉電腦影像格式要經過軟件嘅算法處理,唔同牌子嘅Scanner software 算法都唔同,即使係咁,由個scanner射條光落條片落sensor度中間會有變化同loss,例如玻璃折射或者光源色溫,所以出嚟有唔同就係咁
冇啦,尋日下午5點幾,近太子之嘛,
冇咩變化人又少車又少所以唔明點解咁囉。 :^(
不過我見出到來咁,自然就諗:
咁咩野係富士色呢?(隔離POST咁)
有個感覺咁SCAN完其實同影RAW咪差唔多?
(我影數碼習慣唔理色溫,反正Raw有咩所謂)
:^(
OT : 好似寶麗來簡單D - 唔中伏果陣 :^(
中過impossible project伏 :^(
新手求指點 :^( :^(
我想問呢
1. F/2.8
:^(
2. 比(1) 後10秒左右影啦,F/5.6
:^(
快門都係1/30,冇得調整,富士業務用100
冇特別指示沖曬店點沖(因為唔識)
感覺第 1 張比較紅,是咪沖曬店有機會推錯色,
定係其他原因?
多謝各位巴打先。 :^(
唔同相有色差好正常,通常,沖曬唔會有時間做得敢仔細,scan 完,機會校正,(有時間就人手再調少少),因為部scan機有d相會偏差好利害。
唔同光圈,出既色都會有唔同
好似係 :^(
唔關事,一係Scan嗰時嘅誤差,始終analog轉數碼係有層loss,一係影嗰陣環境光線嘅變化,
因為快門一樣, 如果光圈差2級, 應該張相嘅曝光都會差2EV
所以曬相鋪幫你將兩張相教到差唔多光, 就會好似digital咁拉ev, 然後就會有少少色差, 好似digital拉ev, 如果差太多, d色出黎都會有分別
再加上scan果陣d應該會自動幫你教setting, 所以顏色出黎都會唔同
咁我有D唔明:
環境光線嘅變化-
兩張相差10秒左右影只係
張相嘅曝光都會差2EV
所以曬相鋪幫你將兩張相教到差唔多光
再加上scan果陣d應該會自動幫你教setting-
我明,但點解大光圈時偏紅而細光圈時係偏綠?
有朋友叫我叫沖曬店咩都唔好調較
但我真係唔識
一陣原來勁under盞自己on9
所以我冇限制店舖點樣做
再補充資料:
Film富士業務用 ISO100
機-同一架機差10秒影應該唔開事卦?Agfa機
店舖-太子果間
多謝連登先 :^(
識搞就會叫沖曬唔好搞,你唔識搞比沖曬店搞哂ok la
唔洗諗到敢複雜,scan 機唔係100%準,完
另外想請教各師兄,之前入左下面呢支,
請問如果想買翻部m-mount RF 玩下,
CL 同 CLE 係唔係最好o既選擇?
上面2兩部外面市價係幾錢倒?
除左上面2部,畢直 大約4-5K
有無另類平玩 M-MOUNT 選擇?
THX
:^(
cl 大約2千左右 睇成色
cle 就貴啲2尾到4都有人在賣
可以考慮戰鬥成色m2 and m3
6k 內即可
bessar R 都可以留意下
M2 cl bessar r 邊部好 :^(
玩35 我prefer m2
玩40 我prefer cl
驚整=bessa r
其實我個人認為bessa 只有r4m同r3m值得買
其他可以skip
下?邊一個?