[還健康嗎] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (34)
Strategies 2020-5-5 14:04:22 此回覆已被刪除

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badass 2020-5-5 14:26:05 應該冇人提過suit supply啲鞋好
:^(
Strategies 2020-5-5 14:37:50 此回覆已被刪除
送禮勤送禮 2020-5-5 14:47:14 1. T記有對CJ Handgrade減緊價
2. 牛巴 (要老闆上水答你)
badass 2020-5-5 15:25:56 可能要加少少
新Foster & Son對monkstrap都幾靚 但要上網訂

:^(
Strategies 2020-5-5 15:36:53 此回覆已被刪除
送禮勤送禮 2020-5-5 15:40:14 落轉Landmark睇A記同T記
微豐細乳 2020-5-5 16:04:38 一定係cj
牛肉乾 2020-5-5 17:40:58 我呢方對wholecut爆左佢筆少少
牛肉乾 2020-5-5 17:41:46 Foster新野貴過eg wo,六千搞唔掂啦
badass 2020-5-5 18:11:49 遲買貴幾舊
:^(

EG Westminster官網已經賣£1,020仲要加運費
Foster新monkstrap賣£700免運費 但係冇乜細碼

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ld_cso 2020-5-5 18:16:30
:^(
牛肉乾 2020-5-5 23:21:43 EG官網價係全世界最貴是常識吧⋯⋯貴過tassels
槍與玫瑰 2020-5-5 23:33:36 大家好,我係新手。
請問如果第一次想做套 四季料Dark Navy西裝,5K budget ,除咗 suit supply 仲有冇推介?
還是買RTW 比較好? 希望 cutting 會有經驗啲,在下比較矮細。
係 IG 見到 coller 好似幾靚咁,唔知巴打有咩意見?感謝。
微豐細乳 2020-5-6 01:36:15 腳幼suit supply
腳偏壯就加少少上夢記
Vintagebuff 2020-5-6 02:00:32 牛巴點睇berg&berg既褲
牛肉乾 2020-5-6 02:07:08 無買過comment唔到
屎佛龍 2020-5-6 08:28:51 CWB Sogo 全層皮鞋,乜brand都有
フレッド 2020-5-6 19:09:04 老老實實香港夏天熱到仆街
依家着緊fresco lite都已經頂唔順
係咪應該造條chino返工日日着日日都洗
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牛肉乾 2020-5-6 19:12:02 日日洗不如uniqlo
我要破產鳥 2020-5-6 19:56:12 係朝早返工同食lunch果段時間先比較熱姐
係公司有冷氣著fresco lite正常情況應該冇乜野
今晚仲有少少風吹下咁
:^(
再熱d你點算

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思歪 2020-5-6 21:30:21 唔係造兩條linen好啲?
岸X 2020-5-6 22:17:35 好撚柒
:^(
著G2000算數啦
vroft 2020-5-6 23:06:38 又唔好咁mean
不過個位巴打好似發福左唔小條褲真係太窄
加上條褲隻色同對loafer 又唔太襯
牛肉乾 2020-5-6 23:33:17 Post 埋響度當同大家分享下:

:^(


Bespoke tailoring 就像攝影、烹飪⋯⋯隨著不斷的嘗試、實驗,一點點加入自己的味道。

它是一門溝通的藝術,需要通過大量的溝通與相互理解才能達到好的結果,在這裡我想澄清一個觀點,「好的結果」不等同於「合身度」或「手工」。 「合身度」與「手工」這兩點,是愛好者們經常拿來評斷一套衣服是否一套好衣服的依據。最大的原因是這兩項準則是具客觀性的,是有可公平判斷的依據。然而「一套衣服好與不好」,不能單憑這兩點去下定論。相信各位也曾看過一些衣服,從技術層面與合身層面去看都挑不出毛病來,但就是不好看。會出現這種情況,很大的原因是基於那衣服與你心目中的理想形象不同。

記得去年與上海W.W. Chan 的首席裁剪包師傅聚餐,席間包師傅提出了一個概念,裁縫不外乎是把客人心目中「理想男性形象」給做出來:不論是剪裁的比例、手工的運用⋯等,其實都只是手段,巧妙地利用這些手段,把客人心中「理想男性形象」具現化才是所求的目標。

以圖中這外套為例,我喜歡讓自己看起來壯一些,同時我不喜歡拘謹、帶墊子的衣服,想看上去自然些、放鬆些;然而我的肩卻偏窄,半肩尺寸只有5英寸半(頸點到到肩骨),而上圍只有36寸不到。

於是在畫版時,我與我的裁縫先估算一片馬毛襯在不加棉墊的情況下,最大的支撐範圍在哪,再將我衣服的紙版基數設在:半肩6英寸(左右肩每邊超出肩骨半英寸,全肩超出一英寸)、上圍設定37英寸(超出實際兩寸),在這種情況下,我衣服的成衣尺寸胸圍將落在41英寸,盡可能在乾淨的情況下把我的上身的上半段做大。

同時,在裁的時候我的裁縫也把前後片的腰點設置錯開(前腰線提高),讓其分散在不同的點上,從而讓從腰到胸的線條更有凹凸感、更加明顯。這做法也頗常見於意大利一些使用四開身裁法的店鋪,配以腰側「斜省」去解決四開身衣服腰線不明顯的問題。(註:圖中外套為六開身,但為保留足夠空間隱藏肚腩,避免過度收腰顯肚凸而採取此法)

當然,這些技法上的運用,消費者不必花費太多時間去學懂,畢竟技術層面上的運用是裁縫的工作;消費者需要做的,是「內求」,搞清楚自己心中的「理想形象」與自己身材上的「物理限制」,這會使自己與裁縫之間的溝通事半功倍。